Op.Dr. Behçet Şahin | KBB Uzmanı
GENİZ ETİ VE BADEMCİK AMELİYATI

GENİZ ETİ VE BADEMCİK AMELİYATI

Bademcik Ameliyatı – Tonsilit ve Thermal Welding Yöntemiyle
 
Bademcikler, boğazımızın her iki yanında bulunan yapılardır. Bademcikler, boğaza giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalarlar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretirler. Bademcikleri, çocuğunuzun boğazına bir fenerle bakarak görebilirsiniz. Bademcik iltihabı, bademciklerin mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda gelişir.
 
Eğer çocuğunuzda sürekli veya sık tekrarlayan bademcik iltihabi varsa, doktorunuz bademciklerin alınmasını önerebilir. Çocuklar bademcikleri alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar; çünkü vücutta bademcik gibi görev yapan başka dokular mikroplarla savaşan maddeleri yeterince üretebilirler.
 
Bademcik iltihabının (tonsillit) belirtileri nelerdir?
 
Çocuğunuzda bademcik iltihabının aşağıdaki belirtilerinden biri veya birkaçı bulunabilir:
 
Boğaz ağrısı
Yutkunma sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi
Kötü ağız kokusu
Ateş
Sesinde çatallanma
Boyundaki lenf bezlerinde şişme
 
Eğer çocuğunuzun boğazına bakarsanız, bademciklerin kızarmış ve şişmiş olduklarını görebilirsiniz. Bazen de, bademciklerin üzeri beyaz veya sarı renkli bir maddeyle kaplanmış gibi olabilir. Çocuğunuzun bademciklerinin iltihaplı olup olmadıklarını anlamayabilirsiniz; eğer bademcik iltihabından şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurunuz.
 
Doktorunuz aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçının bulunması halinde bademcik ameliyatı önerebilir :
 
Çocuğunuzun solunumunu engelleyecek derecede bademciklerin büyümüş olması
Çocuğunuzda yutkunma güçlüğü bulunması
Sık tekrarlayan boğaz ağrısı
Sık tekrarlayan boğaz iltihaplanması
Bademcik iltihabının orta kulak iltihabi, sinüzit, vs. gibi komplikasyonlara neden olması
 
İyileşmeyi Kısaltan ve Kolaylaştıran Yöntem: Thermal Welding Sistemi
 
Bademcik ameliyatlarında yeni bir yöntem olan Thermal Welding hastalar için çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Thermal Welding, operasyon esnasında ısı enerjisi ile ameliyat alanında kanama kontrolünü sağlayarak, sonraki dönemde doku iyileşmesini hızlandırmaktadır. Hastada ameliyat sonrası ağrı azalmakta daha konforlu bir iyileşme süreci sağlamaktadır.
 
Bademcik ameliyatı, halk arasında basit bir ameliyat olarak bilinmekle beraber, aslında kanama ve ağrı gibi ciddi sonuçları bulunan önemli bir ameliyattır. Bademcik ameliyatlarında klasik olarak en sık kullanılan yöntem, bademciğin disektör denilen bir aletle çevre dokulardan ayrılmasıdır.
 
Genellikle hastanede toplam kalış süresi 5-10 saat arasında olmaktadır. Yeterli sıvı gıda almaya başlamayan, 3 yaşın altında olan ve bayılma nöbetleri gibi sürekli bir hastalığı bulunan çocuklar hastanede bir gece kalabilmektedir.
 
Yakın zamana kadar ailelerin korkulu rüyası olan bademcik ameliyatlarında, kanama riskini azaltmak için geliştirilen “Thermal Welding” sistemi sayesinde bademcikler, artık çevre dokulara zarar vermeden kolaylıkla ayrılabilmektedir.